MİAD GIDA ve TARIM SEKTÖR KURULU TOPLANTISI TERTİP EDİLDİ

MİAD GIDA ve TARIM SEKTÖR KURULU TOPLANTISI TERTİP EDİLDİ

İstanbul İl Gıda ve Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hamit AYGÜL; 
 
“Hile Yapan Gıda Firmalarının İsim Hakkı İptalini Bağlı Bulunduğumuz Bakanlık Toplantısında Dile Getirdik”
“Üreticinin 5 Yıl Yatırım Yapması Halinde, Destek Olarak Verdiğimiz Paranın Tamamını Hibe Olarak Sayıyoruz.”
“Organize Hayvancılık Bölgesi Kurulması İçin Çalışmaları Başlatacağız”
“Gürpınar’da Açılan Balık Haline İlaveten Tuzla’da Yeni Bir Balık Halini Açacağız”
 
Genç MİAD Yürütme Kurulu tarafından organize edilen Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Toplantısı, 25 Şubat Perşembe Akşamı MİAD Dernek Merkezinde tertip edildi.

30’u aşkın MİAD üyesinin katılım gösterdiği toplantının konuşmacı misafiri; değerli hemşehrimiz, İstanbul İl Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül oldu. Toplantı süresince; kendisi, müdürlüğü ve kurumunun yapmış olduğu çalışmaları misafirlerle paylaşan Aygül, aynı zamanda gelen soruları da cevapladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MİAD Genel Sekreteri Hakan Odabaşı, sektör toplantılarının mahiyeti hakkında bilgi verdikten sonra sözü Genç MİAD Yürütme Kurulu Başkanı Murat Gönültaş’a bıraktı. Başta Hamit Aygül olmak üzere, katılım gösteren misafirlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Gönültaş, Genç MİAD Yürütme Kurulu olarak Sektör Kurulu toplantılarını iki senedir organize ettiklerini, bu toplantılarda alanında uzman konuşmacı misafirler ile MİAD Üye İşadamlarını buluşturduklarını sözlerine ekledi.

Murat Gönültaş’ın yapmış olduğu bilgilendirme konuşmasının ardından, Gıda ve Tarım Sektör Kurulu toplantısına iştirak eden MİAD Üyeleri kendileri ve firmalarını tanıttılar.

MİAD Üye İşadamları kendilerini tanıttıktan sonra, MİAD Yönetim Kurulu Üyesi, Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Başkanı Hasan YILDIRIM Malatya Darende İlçesinde gerçekleştirdikleri ceviz ve badem projelerinden bahsetti. Ardından MİAD – ARGE ve Projeler komisyonu olarak hazırlanan sunum misafirlerle paylaşıldı.

Hasan Yıldırım’ın konuşması ve sunumunun ardından toplantının konuşmacı misafiri; İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül kısa özgeçmişinden bahsetti. Akçadağ doğumlu olan Aygül, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesini bitirdikten sonra sırasıyla; Ziraat Bankası (Gaziantep ve Hakari), Tarım Bakanlığının Sivas ve Malatya şubelerinde çalıştı. Ardından Adana bölgesine geçen Hamit Aygül, 1 yılı aşkın bir süredir İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürü olarak görevine devam etmektedir.

Hazırlamış oldukları sunuma geçmeden önce Malatya’da yapmış oldukları çalışmalara kısaca değinen Aygül; “Malatya’da kayısının ovadan tamaç ve dağlık kesimlere taşınması konusunda ciddi çalışmalarımız oldu. Kayısı dışında ise 12 farklı meyveyi 1.100 bahçeye dikerek çiftçilerimize diğer meyveleri tanıma konusunda yardımcı olduk. Bu konuda dönemin Malatya Valisi Ulvi Saran’ın büyük desteklerini gördük. Bunun dışında Beydağı yamaçlarının tamamını toprak muhafaza kapsamında ağaçlandırdık. Akçadağ ilçesinde büyükbaş hayvancılık ve mera ıslah projelerimiz oldu. 2 yılda 20.000 baş damızlık sığır işletmesini hayata geçirdik. Küçük baş hayvancılık çalışmalarımızın yanı sıra kayısının muhafazası ile alakalı çalışmalarımız da süreç içerisinde devam etti” dedi.

Malatya’da yapmış olduğu çalışmaları satırbaşları halinde sıralayan Hamit Aygül, İstanbul ile ilgili hazırladıkları sunuma geçti. Sunumun satırbaşları şu şekildedir;

  • İstanbul’daki 546.000 hektarlık arazinin @’ı tarıma elverişlidir
  • İstanbul’un yapısına baktığımızda mera alanlarının yetersiz olduğunu görüyoruz
  • Sulu Arazi miktarının kuru arazilere göre çok az olduğu göze çarpmaktadır.
  • Tahıllar İstanbul’un en önemli üretim alanını kapsıyor. Silivri ve Çatalca’da öncelikle buğday ve ardından bir miktar yer bitkileri yetişmektedir.
  • İstanbul’da sanılanın aksine Hayvancılığın var olduğunu görüyoruz. Özellikle Küçükbaş Hayvancılık 2015 yılında büyük bir ivme kazandı. Bu olumlu durumun en önemli etkeni ise; Orman teşkilatının zarar görmeyecek orman arazilerini otlatmaya açmasıdır. Bunun küçükbaş hayvancılık yapmak isteyen girişimciler için önemli bir bilgi olduğunu düşünüyorum.
  • Hayvansal Ürünlerde; Süt, kırmızı ve beyaz et üretimi vardır. Türkiye hindi üretiminin @’ını ise Çekmeköy’de bulunan tesis karşılamaktadır.
  • İstanbul’da Malatya’ya yakın bal üretimi mevcuttur.
  • 661 km kıyı uzunluğunun olduğunu düşünürsek, su ürünleri bakımından önem arzettiğini söyleyebiliriz. Bu konuda öne çıkan rakamlar ise; 2.000 civarı balıkçı gemisi, 11.116 profesyonel balıkçı ve 43.144 amatör balıkçının varlığıdır.
  • 18.000 lokanta ve restorant’a sahip olan İstanbul’un, bu manada bazı avrupa ülkelerinden bile fazla bir sayıya sahip olduğunu biliyoruz.
  • İstanbul’un, Türkiye gıda İthalatındaki payı Y.5 ve İhracatındaki payı 4.4’tür.
  • 2015 yılında 131.117 denetim gerçekleştirdik. Bu denetimler konusunda Alo Gıda Hattı’nın yoğun kullanımının da etkisi olmuştur.
  • Bitkisel ve Hayvancılık desteklerimiz artarak devam etmektedir

 

İSTANBUL İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ 2020 VİZYONU;

  • Sebzeciliği 31 bin dekardan 35 bin dekara çıkarmak ve sebze üretim miktarını 69 bin dekardan 80 bin dekara çıkarmak
  • Meyve üretim alanını 27 bin dekardan 35 bin dekara çıkarmak ve meyve üretim miktarını 6 bin tondan 10 bin tona çıkarmak
  •  İstanbul’a has yerli ürünleri (Çengelköy Hıyarı, Silivri Domatesi, Topatan Kavunu vb...) korumak ve üretim miktarlarını arttırmak
  • Organik Pazar sayısını  5 yıl içerisinde arttırmak
  • Buğday verimini arttırmak ve yağlı tohumlu bitkilerin üretimini arttırmak
  • Lale şehri olan İstanbul’da süs bitkisi üretim alanlarını genişletmek ve kesme çiçek üretimini arttırmak
  • Mandacılık ile özel olarak ilgilenip çalışmalar yapmak
  • Organize hayvancılık bölgesi kurulması için çalışmaları başlatmak
  • Gürpınar’da açılan balık haline ilaveten Tuzla’da yeni bir balık hali açmak
  • Gıda konusunda markalaşmaya ihtiyacımız var. Bu konuda müdürlüğümüz gayretli bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.

İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül’e sorulardan bazıları şağıdaki gibidir;

Soru: Gıda üretimi yapabilecek bir sitemiz yok. Mega Center var fakat burası sadece satış yapıyor. Bu konuda fikirlerinizi alabilir miyiz?

Cevap: Bu konu bizim yetki alanımızda değildir. Ayrıca İstanbul’da binlerce sayıda gıda üreticisi olduğu için bir site kurulmasının çok zor olacağını düşünüyorum. Fakat kooperatif mantığıyla kurulup, İstanbul’un belirli bir semtinde çalışmalar yapmak üzere bir araya gelebilirsiniz. Eğer çalışmalarınızı yaparsanız sizi Büyükşehir ile görüştürmek için yardımcı olabiliriz.

Soru: Hayvancılıkta kar edememe sıkıntısı var. Avrupa’da ki kar oranları ile Türkiye mukayese edilemeyecek ölçüdedir. Bununla ilgili bir çalışmanız var mı?

Cevap: Bazı reel durumlardan bahsetmemiz gerekiyor. Avrupa iklim ve coğrafi olarak bizden üstün durumdan. Meyvecilikte bizim onlardan üstün olmamız gibidir bu durum. Avrupa, sulama masraf yapmadan yemi ve otu yetiştirebiliyor. Dolayısıyla girdiler ve maliyet konusunda bizden daha avantajlı durumdalar. Fakat Hayvancılık konusunda destekleme çalışmalarımız artarak devam edecektir.

Soru: Tekirdağ bölgesinde ceviz bahçesi kurmuştuk. Ama Tarım müdürlüğünden destek alamadık. İdari olarak reddedildiğimiz bize bildirildi. Bunun sebebi nedir?

Cevap:  2015 yılında bize gelen 24 başvurunun 10 tanesi belge yüzünden kabul edilmedi. Bunun sebebinin ise üreticilerin belgeleri sisteme yükleyememeleri olduğunu gördük. Bu konuda daha dikkatli olunması gerekiyor başvuru yapılırken. Ayrıca proje firmaları ile iyi bir sözleşme yapmanızı öneriyorum. Bir çok çiftçinin proje firmaları yüzünden mağdur olduğunu gördük.

Soru: Bal üreticisiyiz. Son yıllarda ortaya çıkan bal reklamları yüzünden bal üzerinde negatif bir algı oluştu. Bu konuda işini iyi yapan bal firmaları olarak mağdur olduk. Bu konuda çalışmalarınız nedir?

Cevap:  Müdürlüğümüz müşreti gibi davranıp piyasadan malları alıyor. Analizini yaptıktan sonra ise cezai işlemleri uyguluyoruz. Reklamlar konusunda ise, eskiye nazaran reklamların çok azaldığını söyleyebiliriz. Yayın yapanlar ise yurtduşından yayınlarını yapıyorlar. Tabi ki bu cezalar yetersiz. Bağlı bulunduğumuz Bakanlığın bir toplantısında, hile yapan firmaların isim haklarının iptal edilmesi önerisinde bulunduk.

Soru cevap bölümünün ardından, MİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yıldırım tarafından, İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül’e plaket takdim edildi. Çekilen toplu fotoğrafın ardından MİAD Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Toplantısı sona erdi.

 
 

Diğer Haberler